IJsland tips voor first time visitors

IJsland tips voor first time visitors

IJsland is een geologisch wonderland, en een van de beste plaatsen ter wereld om op noorderlicht te jagen. Maar waar moet je beginnen? Dit zijn mijn IJsland tips voor first time visitors; de uitgebreide versie van mijn bijdrage aan een artikel van Reizen Inspiratie.

Waarom springt IJsland er voor jou echt uit?

De natuur is echt overweldigend mooi. IJsland is een geologisch wonderland. Een unieke combinatie van vulkanen, gletsjers, stomende velden met geothermale bronnen, watervallen en knoestige bergen in hallucinerend groene tinten. Het landschap ziet er uit alsof het net is ontstaan en is constant in beweging. Er is zelfs een vulkaan die 50 jaar geleden nog niet eens bestond.

De jongste vulkaan van IJsland

En sinds 19 maart 2021 is er weer een nieuwe bij gekomen! De Fagradalsfjall vulkaan ligt zo’n 8 kilometer van Grindavík op het Reykjanes schiereiland, tussen de internationale luchthaven Keflavík en de hoofdstad Reykjavík. Door de toegankelijke locatie is het gebied gemakkelijk te bezoeken. In 2021 was Fagradalsfjall veruit de meest populaire trip in IJsland. Ruim 300.000 mensen hebben de vulkaan bezocht.

Het ontstaan van de Fagradalsfjall vulkaan en de wandelroutes vind je hier:
Fagradalsfjall – The spectacular Iceland volcano eruption.

Erupting craters and lava streams everywhere in Geldingadalur, Reykjanes, Iceland
De Fagradalsfjall vulkaan op het Reykjanes schiereiland.

Rondreizen of een vaste verblijfsplek kiezen?

Absoluut een rondreis. IJsland is een fantastische bestemming voor een epische road trip. De Ring Road die rond heel IJsland loopt is één grote aaneenschakeling van spectaculaire landschappen. Maar vergis je vooral niet in de tijd die je nodig hebt! Veel mensen denken dat je in een week wel een rondje om IJsland kunt crossen. Dan zit je alleen maar gillend van frustratie kilometers te vreten en heb je nauwelijks tijd voor meer dan een paar korte fotostops.

De wegen zijn smal (de maximum snelheid is 90 km per uur), en buiten het stuk tussen de luchthaven Keflavik en Reykjavík is alles maar 1 rijstrook per richting.

Road tripping, south coast, Suðurland, Iceland
Road tripping in IJsland.

Reykjavík als basis voor korte trips

Als je weinig tijd hebt kun je ook een city trip naar Reykjavík doen, eventueel met een paar extra nachten in  een andere plaats. Reykjavík is een leuke, gezellige stad waar veel te doen en te zien is. Vanuit daar kun je ook heel gemakkelijk uitstapjes maken in de omgeving. Met een georganiseerde tour (er zijn vele mogelijkheden!), of op eigen gelegenheid met een huurauto.

Welke plekken moet je bezocht hebben?

Voor de actieve reizigers: de Fimmvörðuháls wandelroute van Skógar naar Thórsmörk (Þórsmörk op zijn IJslands) of andersom. Deze 25 kilometer lange tocht gaat over de bergpas tussen twee indrukwekkende vulkanen: Eyjafjallajökull en Katla. Vanaf Skógafoss wandel je langs een canyon vol met watervallen omhoog. Je komt ook langs de epische lavavelden die de Eyjafjallajökull in 2010 heeft opgehoest. Je ziet de nieuwe kraters die daar zijn ontstaan, gletsjers en eeuwige sneeuwvelden, en daalt vervolgens af naar de fabelachtige Thórsmörk vallei.

Overnachten op Eyjafjallajökull

Tussen (ongeveer) half juni en eind augustus kun je op de top overnachten in de Fimmvörðuháls hut, en genieten van de middernachtzon op de Eyjafjallajökull. Onvergetelijk!

Hier kun je er meer over lezen:
Fimmvörðuháls – The fiery pass across Eyjafjallajökull.

Thórsmörk walking routes, Þórsmörk, Iceland
The fabled valley of Thórsmörk.

Overnachten in Thórsmörk

Ook een aanrader is om 2 of 3 nachten in Thórsmörk zelf te verblijven. Je kunt er niet met een gewone auto komen vanwege de kolkende gletsjerrivieren die overgestoken moeten worden. Maar er zijn diverse monstertrucks te boeken vanuit Reykjavík (en andere plaatsen langs de route).

Lees meer over Thórsmörk:
Thórsmörk – The fabled valley.

Hveradalir geothermal valley, Kerlingarfjöll, Kjölur road, Iceland
Het surrealistische landschap van Kerlingarfjöll.

Hete rivieren, stomende valleien en kronkelende fjorden

Verder: de hete rivier bij Hveragerði (waar je in kunt badderen), de stomende Kerlingarfjöll vallei in het binnenland, het langgerekte Snæfellsnes schiereiland, de kleurrijke bergen van Landmannalaugar, de kronkelende Westfjorden, de omgeving van Mývatn in het noorden, de Eastfjords, het Reykjanes schiereiland, en natuurlijk de beroemde zuidkust.

Eigenlijk te veel om op te noemen…! 😉

Welke activiteit moet je gedaan hebben?

Inside the volcano. Je daalt zo’n 120 meter af naar de magmakamer van de (niet meer actieve) Þríhnúkagígur vulkaan. De kraterwand is een kaleidoscoop van kleuren en bizarre vormen. Absoluut spectaculair!

De beste kans op noorderlicht

En natuurlijk het noorderlicht! IJsland ligt vol onder de Aurora Oval, waardoor je het noorderlicht aan alle kanten om je heen kunt zien. Het is een van de beste plaatsen ter wereld om op noorderlicht te jagen. Extra bonus is dat de temperaturen in de winter niet zo extreem koud zijn als op andere noordelijke locaties.

Dit zijn mijn aurora hunting ervaringen + tips & tricks: 
Northern lights in Iceland.

Extremely distracting northern lights, Snæfellsnes, Iceland
Jagen op het noorderlicht. Waarschuwing: extremely distracting!

Wat is jouw persoonlijke favoriet?

Vestmannaeyjar! Een klein eilandje bij de zuidkust, met een enorme dichtheid aan spectaculaire natuur, een bijzondere geschiedenis en een fantastisch festival in augustus. Er staan twee vulkanen (waarvan één pas in 1973 is ontstaan!), diverse bizarre rotsformaties en je kunt hier van eind april tot half september de beroemde puffins zien.

In 1973 werd de Eldfell vulkaan op Vestmannaejyar uit het niets opgehoest en moest het hele eiland geëvacueerd worden. Uiteindelijk hebben ze de lavastroom ‘geblust’ met enorme hoeveelheden zeewater, en is er een betere haveningang ontstaan.

Volcanic improvement, in the face of adversity.

The twin volcanoes Helgafell and Eldfell, Heimaey, Vestmannaeyjar, Iceland
Eldfell en Helgafell, the twin volcanoes.

Vestmannaeyjar puffin brigade

De jonge puffins komen soms een tikkeltje gedesoriënteerd in het stadje terecht als ze aan het eind van de zomer willen uitvliegen. De eilanders zetten dan een complete reddingsbrigade op touw om ze weer de goede richting op te sturen. Ook bezoekers helpen graag mee met de Puffin Patrol‘.

Sailing into Heimaey harbour, Vestmannaeyjar, Iceland
Heimaey harbour entrance, Vestmannaeyjar.

Nog een laatste IJsland tip voor first time visitors?

Neem vooral de tijd om IJsland te ontdekken. Er is zoveel moois te zien! En je hebt altijd meer tijd nodig dan je denkt. Tijd is een relatief begrip in IJsland… 😉

Beleef IJsland met de locals

Ook heel bijzonder: Dining with the Icelanders. HelgaStina van Iceland Unwrapped is een IJslandse die in Nederland heeft gewoond, en sinds 2020 weer in IJsland is gebaseerd. Ze organiseert unieke reizen op maat met nadruk op bijzondere belevingen en interactie met de IJslandse cultuur. HelgaStina werkt samen met kleinschalige lokale bedrijven en ondernemers in IJsland.

Avontuurlijke reisblogger

Ben je op zoek naar een avontuurlijke reisblogger die zowel Nederlands als vloeiend Engels schrijft? Nancy is het gezicht achter Wilderness Coffee & Natural High en onder andere specialist in reizen naar IJsland. De afgelopen vijftien jaar heeft ze bijna alle uithoeken en gaten verkend van het land met een van de meest spectaculaire natuurgebieden ter wereld. Nancy is in te huren voor webredactie, content en SEO projecten. Meer informatie lees je hier.

(c) Nancy Claus – Wilderness Coffee & Natural High

Volg de Wilderness Coffee & Natural High pagina op Facebook en Instagram voor meer verhalen, inspiratie en updates.


Een korte samenvatting verscheen in januari 2020 als guest post (met uitgelichte foto) in een artikel van Reizen Inspiratie over de mooiste bestemmingen in Europa. Het artikel werd ook gepubliceerd in de Vakantiebeurs reisspecial 2020 van de krant METRO.


© All photo’s and content on this blog are my own, and subject to copyright (unless credited otherwise). Please contact me if you would like to use a picture or quote a piece of text from one of my articles. You’re welcome to share a link to my blog articles and pictures on social media, with a tag or mention to Wilderness Coffee & Natural High.


Eyjafjallajökull, south coast, Suðurland, Iceland
Eyjafjallajökull, the unpronounceable one 😉