IJsland tips voor first time visitors

IJsland tips voor first time visitors

 

Waarom springt IJsland er voor jou echt uit?

De natuur is echt overweldigend mooi. IJsland is een geologisch wonderland. Een unieke combinatie van vulkanen, gletsjers, stomende velden met geothermale bronnen, watervallen en knoestige bergen in hallucinerend groene tinten. Het landschap ziet er uit alsof het net is ontstaan en is constant in beweging. Er is zelfs een vulkaan die 50 jaar geleden nog niet eens bestond.

Rondreizen of een vaste verblijfsplek kiezen?

Absoluut een rondreis. IJsland is een fantastische bestemming voor een epische road trip. De Ring Road die rond heel IJsland loopt is één grote aaneenschakeling van spectaculaire landschappen. Maar vergis je vooral niet in de tijd die je nodig hebt! Veel mensen denken dat je in een week wel een rondje om IJsland kunt crossen. Dan zit je alleen maar gillend van frustratie kilometers te vreten en heb je nauwelijks tijd voor meer dan een paar korte fotostops. De wegen zijn smal (de maximum snelheid is 90 km per uur), en buiten het stuk tussen de luchthaven Keflavik en Reykjavík is alles maar 1 rijstrook per richting.

Als je weinig tijd hebt kun je ook een city trip naar Reykjavík doen, eventueel met een paar extra nachten in  een andere plaats. Reykjavík is een leuke, gezellige stad waar veel te doen en te zien is. Vanuit daar kun je ook heel gemakkelijk uitstapjes maken in de omgeving. Met een georganiseerde tour (er zijn vele mogelijkheden!), of op eigen gelegenheid met een huurauto.

Welke plekken moet je bezocht hebben?

Voor de actieve reizigers: de Fimmvörðuháls wandelroute van Skógar naar Thórsmörk (Þórsmörk) of andersom. Deze 25 kilometer lange tocht gaat over de bergpas tussen twee indrukwekkende vulkanen: Eyjafjallajökull en Katla. Vanaf Skógafoss wandel je langs een canyon vol met watervallen omhoog. Je komt langs epische lavavelden die de Eyjafjallajökull in 2010 heeft opgehoest. Je ziet de nieuwe kraters die daar zijn ontstaan, gletsjers en eeuwige sneeuwvelden, en daalt vervolgens af de fabelachtige Thórsmörk vallei. Tussen (ongeveer) half juni en eind augustus kun je op de top overnachten in de Fimmvörðuháls hut, en genieten van de middernachtzon op de Eyjafjallajökull. Onvergetelijk!

Hier kun je er meer over lezen:
Fimmvörðuháls – The fiery pass across Eyjafjallajökull.

Ook een aanrader is om 2 of 3 nachten in Thórsmörk zelf te verblijven. Je kunt er niet met een gewone auto komen door de kolkende gletsjerrivieren die overgestoken moeten worden. Maar er zijn diverse monstertrucks te boeken vanuit Reykjavík (en andere plaatsen langs de route).

Lees meer over Thórsmörk:
Thórsmörk – The fabled valley.

Verder: de hete rivier bij Hveragerði (waar je in kunt badderen), de stomende Kerlingarfjöll vallei in het binnenland, het Snæfellsnes schiereiland, Landmannalaugar, de Westfjorden, de omgeving van Mývatn in het noorden, de Eastfjords, het Reykjanes schiereiland, en natuurlijk de zuidkust… eigenlijk te veel om op te noemen 😉

Welke activiteit moet je gedaan hebben?

Inside the volcano. Je daalt zo’n 120 meter af naar de magmakamer van de (niet meer actieve) Þríhnúkagígur vulkaan. De kraterwand is een kaleidoscoop van kleuren en bizarre vormen. Absoluut spectaculair!

En natuurlijk het noorderlicht! IJsland ligt vol onder de Aurora Oval, waardoor je het noorderlicht aan alle kanten om je heen kunt zien. Het is een van de beste plaatsen ter wereld om op noorderlicht te jagen. Extra bonus is dat de temperaturen niet zo extreem koud zijn als op andere noordelijke locaties 😉

Dit zijn mijn aurora hunting ervaringen + tips & tricks.

Wat is jouw persoonlijke favoriet?

Vestmannaeyjar! Een klein eilandje bij de zuidkust, met een enorme dichtheid aan spectaculaire natuur, een bijzondere geschiedenis en een fantastisch festival in augustus. Er staan twee vulkanen (waarvan één pas in 1973 is ontstaan!), diverse bizarre rotsformaties en je kunt hier van eind april tot half september de beroemde puffins zien. De jonge puffins komen soms een tikkeltje gedesorienteerd in het stadje terecht als ze aan het eind van de zomer willen uitvliegen. De eilanders zetten dan een complete reddingsbrigade op touw om ze weer de goede richting op te sturen. Ook bezoekers helpen graag mee met de ‘Puffin Patrol‘.

Mijn (Nederlandstalige) verhaal over Vestmannaeyjar en het festival.
De kustroute naar de grootste puffin kolonie in IJsland. Onderweg kom je niet alleen puffins tegen, maar ook een prachtig strand met bizarre geologische uitspattingen.
En een overzicht van de prachtige wandelroutes op Vestmannaeyjar.

Nog een laatste IJsland tip voor first time visitors?

Neem vooral de tijd om IJsland te ontdekken. Er is zoveel moois te zien! En je hebt altijd meer tijd nodig dan je denkt. Tijd is een relatief begrip in IJsland 😉

Ook heel bijzonder: Dining with the Icelanders. HelgaStina van Iceland Unwrapped is een IJslandse die in Nederland woont. Ze organiseert unieke reizen op maat met nadruk op bijzondere belevingen en interactie met de IJslandse cultuur. Ze werkt samen met kleinschalige lokale bedrijven en ondernemers.

(c) Nancy Claus – Wilderness Coffee & Natural High

Volg de Wilderness Coffee & Natural High pagina op Facebook en Instagram voor meer verhalen, inspiratie en updates.


%d bloggers like this: